Van aap tot robot

Date: 
donderdag, 27 november, 2014 - 20:00

In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan?

Programma: 

 

De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent

  • 19u00 verwelkoming
  • 20u00 start debat
  • 22u00 einde

Publieke opvattingen schommelen tussen twee extremen: de angst voor het ‘onnatuurlijke’ en het ongebreideld optimisme. Volgens deze laatste ideologie, het transhumanisme, zal en moet de mens zijn eigen beperkingen overstijgen. Technologie zal ons leven gezonder, sterker, slimmer en langer te maken.

Zullen we binnenkort onze evolutie in eigen handen nemen? Lonkt het eeuwige leven? Worden we cyborgs: half-mens, half-robot? Wat zijn de praktische en de ethische bezwaren? Hierover discussiëren we met Kris Verburgh, Pieter Bonte, Martijntje Smits en Arjen Kamphuis.

Kris Verburgh is arts en publicist. Zijn ophefmakend boek De Voedselzandloper was in 2012 één van de best verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland. Daarin poogde hij de link tussen onze voedingsgewoontes en ons verouderingsproces bloot te leggen. Verburgh droomt van een wereld waarin de mensheid zich kan laven aan de fontein der eeuwige jeugd. Daarom pleit hij voor meer onderzoek naar veroudering en naar levensverlengende technieken.

Pieter Bonte is filosoof en onderzoekt de argumenten die zowel transhumanisten als hun bioconservatieve tegenstanders op tafel leggen. Hij vreest dat de biotechnologie ons steeds meer zal veroordelen tot de delicate keuze hoe ons lijf er moet uitzien en wanneer we aan ons eigen bestaan een einde moeten maken.

Martijntje Smits is ingenieur en techniekfilosofe. Ze onderzoekt de maatschappelijke gevolgen van nieuwe technologieën, die ze ‘moderne monsters’ noemt. Smits vergelijkt de tegenstrijdige reacties in de publieke perceptie (overdreven fascinatie of ongegronde angst) met de manier waarop primitieve volkeren naar monsters keken: ofwel door ze te verafgoden, ofwel door ze te verafschuwen.

Arjen Kamphuis adviseert bedrijven en overheden rond nieuwe technologieën. In vroegere tijden was hij een uitgesproken voorstander van de menselijke verbeterkunde. Zo was hij in 1998 betrokken bij de oprichting van de eerste Europese transhumanistische conferentie Transvision. Vandaag heeft hij zijn aanvankelijk optimisme laten varen en staat hij een stuk sceptischer ten opzichte van technologische vernieuwingen.

Gratis toegang, maar reserveren via info@denkgelag.be.